Villa Anuschka ****

ons huis in Istrië

Rabac en Labin

 

Rabac

2007-10 bezoek aankoop huis 4Verstopt in een kleine baai ligt het kustplaatsje Rabac, dat circa 5000 inwoners telt en van visserij en toerisme leeft. Naast een groeiend aantal viersterren hotels en tientallen restaurants, bars en gelateria's telt het een paar kilometer (kiezel)stranden. In de vele kleine baaitjes is het heerlijk zonnen en zwemmen, waarbij je soms zelfs de enige in de baai bent.

Een wandelpromenade van ruim twee kilometer lengte verbind alle relevante locaties. De auto kan op meerdere plaatsen geparkeerd worden. 

Labin

labin 3Een paar honderd meter landinwaarts ligt Labin, de centrumgemeente met circa 20.000 inwoners, waar ook Rabac toe behoort.   Het kent een historische interessant en mooi deel:de ’Stari Grad’. Het is dat deel dat op een steile heuvel ligt en boven de rest uitsteekt en een bezoek zeker waard is. 
Kerken en palazzo’s uit de Venetiaanse periode vanaf de veertiende eeuw liggen aan een tweetal pleintjes en een aantal kronkelende straatjes.
Buiten het historische deel zijn een aantal supermarkten, winkels,banken, het postkantoor, een apotheek en een medisch centrum.

Ripenda Mali Kosi

rabacTussen Labin en Rabac ligt een woongebied met vrijstaande huizen, aangeduid als Ripenda. Naarmate men verder en hoger de heuvels in rijdt wordt de bebouwing schaarser. Na vijf kilometer eindigt de weg in het kleine woongebiedje Ripenda Mali Kosi. Dit bestaat uit twee groepjes huizen en boerderijen, die hemelsbreed vijfhonderd meter van elkaar liggen. Vijf huizen worden permanent bewoond, de andere woningen zijn vooral vakantiewoningen. Daartussenin is een nieuwe woongebiedje aangelegd met twaalf woningen, waaronder ons huis op nummer 33, met een magistraal uitzicht over de Adriatische Zee.