Villa Anuschka ****

ons huis in Istrië

Istrie

kaart omgevingPas in 2007 ontdekten we een parel aan de Middellandse Zee, het schiereiland Istrië. Het ligt tussen het Italiaanse Triëst en het Kroatische Rijeka en is niet veel groter dan de Zeeuwse Delta. Hoewel het sinds 1947 tot Kroatië behoord, is het door en door Italiaans. Het landschap en de gebouwen doen denken aan Toscane, Umbrië en Le Marche. Oudere inwoners spreken nog Italiaans, maar de voertaal is Kroatisch. De voortreffelijke Italiaanse kookkunst is vooral te vinden in de betere restaurants. Ook de vele Gelateria's zijn typisch Italiaans. De plaatsaanduidingen zijn meestal Italiaans en Kroatisch. Oudere Istriërs hebben vaak Duits als tweede taal, terwijl de jeugd liever Engels spreekt. Kortom: Nederlanders op vakantie kunnen zich prima verstaanbaar maken.
 

Amphitheater PulaHet toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten en is hoofdzakelijk geconcentreerd aan de westkust. Het toeristisch centrum is Poreč, bekend van zijn middeleeuwse mozaïeken. De belangrijkste stad is Pula met o.a. een grote Romeinse arena, die nog steeds in gebruik is voor concerten e.d. Ook ligt bij Pula ( op 45 minuten van ons huis) een vliegveld dat gebruikt wordt voor charters en goedkope lijndiensten ontvangt.Daarnaast zorgen de vliegvelden van Rijeka (60 minuten), Triëst (100 minuten) en Zagreb (150 minuten) voor verbindingen met Nederland, België en Duitsland. 

eerste serie 049Verder langs deze (west-)kust liggen tal van grote en kleine kustplaatjes als Rovinje, Novigrad en Umag. Van hieruit zijn meerdere bootverbindingen met Italië. Naar Venetië is het twee uur varen, wat een dagtocht goed mogelijk maakt.

 

Het noorden van Istrië is groen en heuvelachtig, naar het zuiden toe wordt het vlakker en minder groen. In het noord-oosten ligt aan een smalle kuststrook de chique badplaats Opatija en het piepkleine maar charmante Lovran, die hun stijl en karakter uit het fin-de-siècle goed hebben weten te bewaren. omgeving - opatija 2Opatjia is al decennia de badplaats van de adel en bourgeoisie uit midden Europa. Opatija wordt begrensd door de Ucka heuvels die voor het grootste deel uit beschermd natuurgebied bestaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het massa toerisme aan de oostkust nog steeds voorbijgaat.Ons huis in Labin, Mali Kosi grenst aan de zuidzijde van dit grote natuurgebied.